|
Susimoki baudelę ir vėl gamini tą patį Importuotojai, pardavę vartotojams 18 tonų vynuogių, užterštų pesticidais, gauna 2,5 tūkst. litų
baudą, o majonezo gamintojai, produkto ženklinimu klaidinę pirkėjus, sumoka 300 litų baudą. Patys
vartotojai nė nesiskundžia mūsų valstybėje niekas nepuola ginti viešojo intereso.
Maisto produktų gamintojams, importuotojams ir pardavėjams keliami neva griežti kokybės
reikalavimai, tačiau vartotojas valgydamas vaisius ar daržoves, mėsos ar pieno produktus negali būti
tikras, kad jie nėra užteršti pesticidais arba kad apskritai žino, ką valgo.
Pastebėję, jog gyventojai linkę ieškoti sveiko maisto, gamintojai greitai prisitaikė parduotuvių
lentynos jau lūžta nuo dešrelių, majonezo, grietinės ar dešrų tokiais užrašais: Be konservantų",
Be jokių E". Tačiau ar šie užrašai garantuoja, kad maistas tikrai neužterštas jokiomis cheminėmis
medžiagomis, neigiamai veikiančiomis žmogaus sveikatą? Ar tai tik rinkodaros triukas, už kurį
Lietuvoje praktiškai nebaudžiama?
Specialistai prisipažįsta žinantys, kad tokiais skambiais šūkiais vartotojai neretai klaidinami. Mat
taip besireklamuojantys gamintojai, norėdami pailginti maisto produktų vartojimo trukmę, ir toliau į
juos deda tam tikrų cheminių medžiagų ar dažiklių, kurių daugelis yra konservantai. Tiesa, ne visi
dažikliai priskiriami konservantams, tačiau tokiais jie gali virsti galutiniu produkto gaminimo
etapu.
Jau tapusi populiari 2003 metų Lietuvos higienos norma HN 53:2003 patvirtina leidžiamų vartoti
maisto priedų sąrašą. Jame ir iššifruoti visiems girdėti E nuo E100 iki E1520: aromato ir skonio
stiprikliai, antioksidatoriai, stabilizatoriai, tirštikliai, emulsikliai, saldikliai, lipnumą ir
rūgštingumą reguliuojančios medžiagos, dažikliai ir t. t. Tarp jų yra ir E ženklu žymimų natūralių
medžiagų.
Nustatyta, kad konservantai gali turėti antigeninių savybių, o tai kai kuriais atvejais skatina
alerginę reakciją, ypač vaikams. Be to, konservantai veikia žarnyno mikroflorą, virškinamojo trakto
veiklą keičia maisto medžiagų pasisavinimą.
Dalis vartotojų ignoruoja tokią informaciją ir nekreipia dėmesio į tai, kas sudaro produktą. Juos
dažniau domina kaina. Kitiems rūpi sužinoti, kokia yra tikroji produkto sudėtis, ir nori turėti
teisę ją pasirinkti, tačiau tokius pirkėjus gamintojai ir pardavėjai tyčia apgaudinėja, nes taip
elgtis jiems leidžia valstybės tvarka.
Už partiją produkcijos 300 litų bauda
Vien praėjusių metų pabaigoje vienas po kito nuskambėjo keli atvejai, kai buvo nustatyta, kad
vartotojai apgaudinėjami. Žmonės nupirko per 19 tonų pesticidais užterštų vynuogių ir 700 kilogramų
tokių pat baklažanų. Ir greičiausiai juos suvalgė.
Už tokius pažeidimus importuotojams skiriamos nuo 500 iki 5 tūkst. litų baudos. Paprastai baudos
vidurkis siekia 2,5 tūkst. litų už kartą.
Už tai, kad produktas neatitiko specifikacijoje nurodytų riebumo ir konservantų rodiklių bei
melagingą informaciją ant jo pakuotės, nubausta bendrovė Veiverių skonis. Ji įpareigota surinkti
iš rinkos ir saugiai utilizuoti partiją Veiverių majonezo be konservantų. Nustatyta, kad
vartotojams nurodyta netiksli majonezo sudėtis, rasta konservantų, riebumas ir kita. Valstybinės
veterinarijos ir maisto tarnybos (VVMT) duomenimis, iš pagamintos 933 kilogramų minėtos partijos
majonezo gamintojams liko susirinkti iš prekybos centrų vos 114 kilogramų, kitus žmonės jau spėjo
suvalgyti. Tuo metu bauda, skirta už parduotą beveik toną šio majonezo, yra tiesiog juokinga 300
litų.
Vartotojų apgaudinėjimas išplitęs reiškinys. VVMT praneša, kad per patikrinimus 2009-aisiais
aptikta daugiau kaip 3 tūkst. ženklinimo pažeidimų, tarnyba gavo ir išnagrinėjo 2080 vartotojų
skundų, iš jų 40 proc. pasitvirtino.
Vien praėjusių metų pabaigoje vienas po kito nuskambėjo keli atvejai, kai buvo nustatyta, kad
vartotojai apgaudinėjami. Žmonės nupirko per 19 tonų pesticidais užterštų vynuogių.
Dėl netinkamo maisto produktų ženklinimo sulaukta 140 pranešimų, iš jų 56 proc. atvejų pasitvirtino.
Vartotojų skundai dėl produktų ženklinimo pastaruosius trejus metus sudaro tokią pačią dalį visų
pagrįstų skundų 10 procentų.
VVMT Informacinių sistemų ir informacijos skyriaus vyr. specialistė Elena Nalivaikienė LŽ pažymėjo,
kad baudos gamintojams, klaidinantiems vartotojus, skiriamos pagal padarytos žalos dydį. Jos
priklauso nuo to, ar įmonė nusižengė pirmą kartą, ar piktybiškai pažeidinėja teisės aktų
reikalavimus. Baudos gali būti nuo 100 iki kelių tūkstančių litų. Jas skiriant atsižvelgiama į žalos
dydį.
Pirkėjai nelinkę skųsti
Vartotojų teisių gynėjai pabrėžia, kad paprastai nustačius pažeidimus kaltininkai nubaudžiami,
tačiau žmonių patirtos žalos niekas neatlygina. Pasak teisininkų, vartotojai beveik dėl to
nesiskundžia, nes nėra patirties, kaip spręsti tokias bylas.
Vartotojų teisių gynimo centro pirmininkas Paulius Mereckas LŽ teigė, jog pirkėjai, įsigiję
produktų, ant kurių pakuotės užrašyta klaidinanti informacija apie jų sudėtį, praktiškai turi
vienintelę galimybę gintis paduoti gamintojus į teismą dėl viešojo intereso gynimo. Tačiau jis
priminė, kad Lietuvoje tokių bylų patirtis labai menka. Jau kelerius metus asociacijos dėl viešo
intereso gali teikti ieškinius į teismą, bet tokios teismų praktikos beveik nėra, todėl neaišku,
kaip ir ką daryti. Žinau vos kelis atvejus, kai asociacijos bandė bylinėtis. Regis, kažką laimėjo,
kažką pralaimėjo... kalbėjo jis.
Pasak P.Merecko, maisto ir veterinarijos tarnybos pažeidėjams skiria atitinkamas baudas, tačiau jų
gaminių nusipirkusiems vartotojams kompensacijos nenumatytos, išskyrus atvejus, jei dėl viešo
intereso pažeidimo būtų iškelta byla. Be to, jis pabrėžė, kad vartotojų asociacijos neturi
laboratorijų, kuriose būtų galima nustatyti, ar produktas atitinka ant pakuotės pateiktą
informaciją. Tad gaminių kokybę paprastai tiria maisto ir veterinarijos tarnyba. Ji pagal vidinę
tvarką atlieka valstybinę kontrolę ir baudžia pažeidėjus.
Vartotojai dėl tokių dalykų į mus nelabai ir kreipiasi. Skundų nėra, tačiau nukentėjusiuosius būtų
galima kviesti juos inicijuoti. Bet centras šiuo metu įgyvendina kitus projektus ir visko nespėja
apimti", gynėsi vartotojų teisių gynėjas.
Be konservantų nereiškia, kad ekologiški
Specialistų teigimu, maisto produktai be konservantų dar nereiškia, kad jie ekologiški. Pirkėjui,
norinčiam nusipirkti tikrai ekologišką produktą, ekspertai rekomenduoja pasitikrinti, ar tikrai ant
pakuotės yra sertifikatą patvirtinantis ženklas. Tačiau net ir tokiuose produktuose pasitaiko ko
nors rasti.
VVMT pernai dėl ekologiškų maisto produktų gavo 6 vartotojų skundus. Iš jų du skundėsi, kad
ekologiškose kruopose aptiko kirminų ir vabzdžių. Informacija buvo skubiai patikrinta, bet aruodinių
kenkėjų nerasta. Kitas vartotojas skundėsi nekokybiškais ekologiškais traškučiais. Patikrinus
informaciją buvo nustatyta, kad traškučiai yra jiems būdingos išvaizdos, skonio, taigi teisės aktų
pažeidimų nenustatyta. Dar trys vartotojai pranešė, kad turgeliuose prekiaujama ekologiškais
produktais, kurie nėra sertifikuoti VšĮ Ekoagros, dėstė E.Nalivaikienė. Pašnekovė pridūrė, jog
patikrinus informaciją buvo nustatyta, kad prekiautojai ekologiškais produktais nebuvo aiškiai
atskirti nuo kitų prekiautojų, o prekiautojai ekologiškais produktais pateikė visus būtinus
sertifikatus.
Baltijos aplinkos forumo aplinkos ekspertė Goda Kuliešytė LŽ aiškino, kad maisto produktas,
paženklintas Ekoagros arba Europos Sąjungos ženklu, yra sertifikuotas ir atitinka ekologiško
produkto kriterijus. Pasak jos, tokį ženklą gali gauti atskiras ir produktas, ir ūkis, bet yra
keliami didžiuliai reikalavimai. Be to, sertifikatus gavusius ekologiškus produktus nuolat tikrina
Ekoagros" ekspertai. Pavyzdžiui, ekologiškas ūkis, auginantis arbatžoles, negali jų auginti arčiau
nei per 250 metrų nuo autostrados ar gatvės. Šiuose augaluose taip pat negali būti randama švino ir
panašių teršalų. Kaip ir ekologiška duona, kuri turi būti auginama be pesticidų, be jokių cheminių
trąšų, aiškino ji.
G.Kuliešytė pasakojo, kad kartais dėl nežinojimo pakenkiama produkto kokybei. Antai vieno ekologiško
ūkio, auginančio arbatą, savininkė nustebo sužinojusi, kad jos augaluose rasta švino, mat moteris
augino arbatžoles pagal visus reikalavimus, tinkamu atstumu nuo kelio. Ištyrus paaiškėjo, jog ūkio
šeimininkė arbatos žoles džiovino ant senų laikraščių, kuriuos spausdinant dar buvo naudojamas
švinas.
Eglė Kapočiūtė | Lietuvos žinios
2010 sausio 20d.
Grįžti atgal |
|